sábado, 19 de marzo de 2011

Contaminació acústica

Condemnen a cinc anys i mig de presó a l'ex propietària d'un 'pub' sorollós



Barcelona .- La secció 21 de l'Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat a cinc anys i mig de presó a la propietària d'un 'pub' per contaminació acústica i per "pertorbar la salut física i psíquica" de tres veïns de l'immoble, en el que estava situat l'establiment.

La condemnada és Maria del Carmen Ahijado, propietària entre l'abril de 2005 i maig de 2006, del bar 'Donegal', situat als baixos del número 44 del carrer Nou de la Rambla de Barcelona.

La dona, segons declara provat la sentència, va instal.lar al seu bar, sense permís administratiu, un equip de música amb cinc altaveus distribuïts per tot el local que generaven soroll des de les nou del matí a les tres de la matinada.

Aquest soroll "ha pertorbat greument la vida familiar i la salut física i psíquica" dels veïns del primer pis, que van necessitar atenció psiquiàtrica per un trastorn depressiu i van haver de prendre ansiolítics.

Una inspecció municipal realitzada al setembre de 2005 al domicili dels afectats va detectar que a les 22.30 hores els veïns suportaven emissions de soroll de més de 43 decibels, molt superiors a les permeses a la franja nocturna, de manera que els inspectors van proposar que es exigís a la propietària del local l'adequació a la normativa mediambiental vigent.

Malgrat el requeriment del consistori perquè la propietària del pub adaptés la instal lació musical al que disposa en matèria de soroll, la dona el va ignorar, i el veí perjudicat va formular una nova denúncia en què demanava la clausura de l'activitat, al que es va negar el cap del departament de Llicències i Inspecció en considerar desproporcionada la mesura, segons figura en la sentència.

Davant aquesta situació, el veí va formular una denúncia al desembre de 2005 davant la Fiscalia de medi ambient del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
Una nova inspecció del departament de llicències del districte de Ciutat Vella de Barcelona va constatar el gener de 2006 que l'establiment seguia sense ser insonoritzat i que el nivell de soroll causat al dormitori dels perjudicats en hores nocturnes era d'una mitjana de 30,8 decibels.

Després d'aquesta nova inspecció, el consistori va proposar la cloenda del bar musical, que es va executar el febrer de 2006, però la propietària va trencar els precintes municipals i va posar en funcionament el local de nou, ignorant el tancament municipal.

Poc després, i en funció de la denúncia davant la Fiscalia del TSJC, membres de la Policia Judicial i tècnics de l'Oficina de Gestió Ambiental del Departament de Medi Ambient de la Generalitat instal.lar sonòmetres i van prendre mostres en el domicili dels perjudicats, que van donar nivells d'emissió que oscil.laven entre els 29 i els 42 decibels.

Aquestes emissions vulneren els límits establerts en la normativa mediambiental vigent, "suposa un greu risc per a la salut de les persones que habiten al pis primer del número 44 de l'esmentat carrer", s'afirma en la sentència.

En el judici, l'acusada va negar els fets i va explicar que va pagar a un funcionari municipal per permetre-li que el pub seguís funcionant, unes acusacions que van negar fonts municipals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario