domingo, 20 de marzo de 2011

L'ull i la vista




Nou tractament per als ulls salvaria la vista de nadons prematurs

Un medicament per al càncer supera el làser per reduir el risc de ceguesa, informen investigadors.

Un estudi recent conté notícies potencialment bones per als nadons prematurs que desenvolupen una afecció ocular que podria causar ceguesa. Un medicament poc costós sembla superar el tractament de l'afecció que la teràpia existent.

Tot just quatre per cent dels nadons tractats amb el medicament per al càncer Avastin van patir una recurrència de retinopatia de la prematuritat, una malaltia que danya la retina. Per contra, va recórrer al 22 per cent dels que van rebre un tractament amb làser per a lluitar contra l'afecció, que és la causa més comuna de ceguesa entre els nadons.

El tractament, aplicat mitjançant una injecció a l'ull, costa $ 40 per ambdós ulls i no necessita que hi hagi un oftalmòleg disponible, fent-ho adequat per a països pobres on la malaltia és més comú, va assegurar l'autora de l'estudi, la Dra Helen A. Mintz-Hittner, oftalmòloga pediàtrica del Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas a Houston.

"Es paga $ 40 per rebre un parell d'ulls per 80 anys", va comentar Mintz-Hittner, en referència a l'esperança de vida dels pacients que podrien evitar la ceguesa. "Poques coses surten tan rendibles. Realment es tracta d'un gran avanç".

La retinopatia de la prematuritat passa més comunament en nadons nascuts extremadament prematurs que reben tractament amb oxigen després de néixer. En alguns casos, els nadons reben massa oxigen i els pulmons no poden portar adequadament a l'organisme, privant els teixits dels ulls en desenvolupament, va explicar el Dr James D. Reynolds, catedràtic del departament d'oftalmologia de la Universitat de Buffalo, que va escriure un comentari acompanyant a l'estudi.

"Intentem duplicar les condicions de l'úter el millor possible, però òbviament no podem", va assenyalar. A mesura que el bebè creix després de néixer, l'ull en desenvolupament pot resultar danyat quan els vasos sanguinis creixen anormalment. Les retines es desprenen en alguns nadons als mesos després de néixer, el que pot resultar en ceguesa.

El tractament làser pot detenir l'avanç a la ceguesa, però també pot fer que els nadons perdin la visió perifèrica i pateixin de mala visió en general, va comentar Mintz-Hittner. En l'edat adulta, "no poden veure lateralment, tenen ulleres molt gruixudes i els és difícil conduir", ha lamentat.

L'estudi apareix en l'edició del 17 de febrer de la revista New England Journal of Medicine.

Avastin (bevacizumab), és millor conegut com a fàrmac de quimioteràpia, però també s'usa per a tractar la malaltia ocular. Els investigadors van avaluar el medicament o la teràpia làser en 143 nadons i van trobar que va funcionar bé en els nadons amb un tipus de la malaltia.

El fàrmac funciona en bloquejar el creixement anòmal dels vasos sanguinis, va explicar Reynolds. "Salvarem a nadons que quedarien cecs amb el tractament làser", va assegurar Reynolds. "Canviarà els patrons de pràctica de la nit al dia".

El moment de la injecció és crític per l'èxit del fàrmac, van assenyalar els autors, i es necessita més investigació per determinar la dosi adequada per a les diferents formes de la malaltia.

L'Administració de Drogues i Aliments (FDA) d'EE. UU. anunciar recentment un pla per rescindir la seva aprovació condicional de Avastin per al tractament del càncer de mama després que es notessin efectes secundaris greus en algunes pacients, i estudis recents no han mostrat un benefici en la supervivència.

En abordar només les preocupacions per la seguretat, els autors d'aquest estudi van dir que no es van observar efectes negatius, i que la dosi utilitzada en l'ull és només una fracció de la necessària per al tractament del càncer.

No obstant això, a causa de la petita grandària de l'estudi, van recomanar un monitoratge continu dels nens injectats amb Avastin, per estar atents a qualsevol efecte sistèmic.

L'estudi va ser finançat per Research to Prevent Blindness, l'Institut Nacional de l'Ull d'EE. UU. i altres fonts alienes al sector.

3 comentarios:

  1. Agustí he intentat de totes les formes posibles posar un video al treball i no he pogut.Per a la evaluació següent ya m'explicaràs bé com es fa.
    ¿d'acord?

    ResponderEliminar
  2. No és tant difícil. Ves al you tube, busca el vídeo, pega-li a insertar (baix del video), copia el text q apareix i pega-ho a l'editor del blog. Segur que les xilenes al PES si que les saps fer.

    ResponderEliminar