TEMA 8
MOVIMENT DELS CONTINENTS
Segons els estudis geològics, dins de 250 milions d'anys tots els continents de la Terra es van a haver ajuntat en un únic supercontinent envoltat d'un oceà global.
En el passat geològic del nostre planeta no existien els mateixos continents que avui en dia. Les plaques tectòniques en què està dividida l'escorça terrestre creixen, es empetiteixen, i es mouen a causa de la deriva continental, el que fa que els continent hagin anat variant de forma al llarg dels milers de milions d'anys d'història de la terra.
Per exemple cap al període pérmico (fa uns 250 milions d'anys), tan sols existia un únic supercontinent, que és anomenat Pangea (imatge). Però 50 milions d'anys després s'havia partit en dos, Lauràsia al nord i Godwana al sud. Aquesta separació ja no es va aturar, les plaques es van anar separant cada vegada més fins arribar a la posició que avui podem veure.
Però Pangea no va ser l'únic supercontinent de la història terrestre. Altres dels que es tenen proves són: Vaalbará, el més antic, que és teòricament el primer, fa 4 mil milions d'anys. Ur, va sorgir fa uns 3 mil milions d'anys. Kenorland, fa 2500 milions d'anys i es va dividir fa 2100000000. Columbia, va sorgir fa 1800 milions d'anys i es va separar fa 1500 milions. Rodínia, que sorgeix fa 1100 milions de anys i es divideix fa 750 milions d'anys). Pannotia, es forma fa 600 milions d'anys, se separa fa 540 milions d'anys. I finalment Pangea. Però no tot acaba aquí. Ja que dins de 250 milions d'anys apareixerà un altre novament.
No hay comentarios:
Publicar un comentario