TEMA 10
Nou alumnes de la llicenciatura en Ciències Genóminas de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) van aconseguir que un grup de cèl lules bacterianes es comunicarà mitjançant llums de colors, ha informat aquest centre d'estudis.
Els estudiants, d'entre 19 i 22 anys, van presentar al novembre els resultats de la seva investigació, denominada "WiFi coli: A Communicolight System", en el concurs iGEM 2010 de biologia sintètica, que organitza el prestigiós Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) de Boston (Eu.), i van guanyar una medalla d'or en aquest certamen, va assenyalar la UNAM en un comunicat.
El projecte va consistir en el disseny i construcció d'un circuit de comunicació basat en llum, "que demostra teòrica i experimentalment que la comunicació lumínica entre cèl lules bacterianes és possible, encara que existeixin barreres físiques i químiques".
La comunicació cel lular tradicional es basa en processos químics per intercanviar informació, els quals a més es circumscriuen a un sistema, com el cos d'un animal o una planta.
Els estudiants mexicans van aconseguir utilitzar fotons, un vehicle no químic de comunicació cel lular, per transportar informació entre cèl lules a través de reaccions bioluminescents, superant les barreres químiques, biològiques o espacials.
"Es tracta d'un pas innovador per establir comunicacions entre sistemes orgànics, com les cèl lules, i de silicona, com els ordinadors", van explicar.
A més, "el que volem aconseguir són interfícies entre el sistema in vivo, que són les nostres cèl lules, i un sistema in silico, que seria un ordinador", a través de receptors i emissors de llum, va explicar a la nota Héctor Francisco Medina Abarca, un dels alumnes del Centre de Ciències Genòmiques (CCG) de la UNAM.
En el seu treball, els estudiants del CCG, ubicat a la ciutat de Cuernavaca, van utilitzar cèl lules del bacteri escherichia coli i les van organitzar en sis mòduls, tres emissors i tres receptors, que acoblar mitjançant senyals lluminosos de diferents colors.
Mitjançant els colors reflectits pel senyal lluminosa "enviem informació al bacteri", que ja compta naturalment amb proteïnes bioluminescents i receptors foto actius, ha explicat Medina.
Per acoblar el sistema biològic a un ordinador, els estudiants van utilitzar díodes emissors de llum (LED, per la seva sigla en anglès) i una càmera receptora de llum, perquè l'ordinador controli el que el bacteri fa.
Els joves investigadors van seleccionar els colors blau, verd i vermell perquè estan en l'espectre visible, però allunyats entre si.
No hay comentarios:
Publicar un comentario