jueves, 4 de noviembre de 2010

L´ull i la vista



QUE ES LA VISTA?
La vista és el sentit que ens permet percebre la llum de l`exterior i d`aquesta manera,captar la mida,la forma , el color,la distancia,la posició i el moviment dels objectes que es trobim en el nostre camp de visió.Aixó ens permet conèixer el medi del nostre entorn i relacionar-nos-hi.
I QUE ES L`ULL?

L'ull és un òrgan del sentit de la vista del sistema sensorial, que ha evolucionat amb la finalitat de detectar la llum . Es composa d'un sistema sensible als vanvis de llum,capaç de transformar-los en impulsos neuronals.

TIPUS D´ULLS
En la gran majoria de vertebrats i alguns moluscs, el funcionament dels ulls es basa en permetre l'entrada de la llum i projectar-la en un panell de cèl·lules sensibles anomenat retina, situada a la part posterior de l'ull, on la llum és detectada i convertida en senyals elèctrics que són transmesos al cervell a través del nervi òptic. Aquests ulls són típicament quasi-esfèrics i estan coberts d'una substància transparent i gelatinosa anomenada humor vitri; contenen una lent d'enfocament anomenadacristalí i, sovint, un múscul anomenat iris que regula la quantitat de llum que entra.
Els ulls dels cefalópodes, elspeixos, els amfivis i lesserps tenen normalment lents amb una forma fixa, i utilitzen un sistema telescòpic per enfocar la visió semblant al que s'utilitza en les càmeres.
Els ulls compostos es poden trobar en els artrópodes (insectes i animals similars) i estan formats per un nombre elevat de pantalles simples que ofereixen una imatge pixelada (i no imatges múltiples com sovint hom pensa). Cada sensor té la seva pròpia lent i les seves cel·les fotosensibles. Alguns ulls tenen més de 28.000 sensors, ordenats de forma hexagonal, i que poden donar un camp de visió completa de 360 graus. Aquests ulls són molt sensibles al moviment. Alguns artròpodes (la majoria d´estrepsipters), en canvi, tenen ulls formats per un nombre de pantalles petit, cadascuna d'elles amb una retina capaç de crear una imatge, que proporciona una visió amb múltiples imatges. En aquest cas, orientant els ulls a diferents angles, el cervell pot obtenir imatges amb una resolució angular molt precisa.
Els trilòbits, actualment desapareguts, tenien uns ulls compostos únics. Utilitzaven cristalls de calcita per formar les lents dels seus ulls, a diferència de la majoria d'artròpodes, que tenen els ulls tous. En canvi, quant al nombre de lents: es podien trobar variacions des d'un fins al miler de lents per ull segons l'individu.
Alguns dels ulls més simples, anomenats oceles, es poden trobar en animals com els cucs, que no poden veure, en el sentit normal de la paraula. Tenen cel·les fotosensibles, però no lents ni cap altre medi per projectar les imatges a les cel·les, i es limiten a distingir entre la presència de llum i la foscor. D'aquesta manera, els cucs es protegeixen de la llum directa del sol. Les aranyes saltadores tenen ulls simples, organitzats en un array d'ulls petits, que permeten aconseguir una visió suficient per buscar les seves preses i caçar-les. Algunes larves d'insectes com les erugues contenen ulls d'estructura intermèdia(estemmata) que els ofereix una imatge molt poc definida.




Vore enllaç

2 comentarios:

  1. Molt bé Marta, el vídeo està molt bé i el que has escrit també, però no oblides que l'entrada ha d'estar basada en una notícia, no en un contingut de la wikipedia.

    Per a insertar el video li has de "pegar" a insertar, que està just baix del video del you tube, despres has de copiarel que hi ha en el quadre (el llenguatge html).

    Per tal de posar un enllaç, poses una frase o paraula, punxes en "enllaç" i poses l'adreça web que vullgues enllaçar. És fàcil, quan ho hajes fet una vegada no tindràs cap problema.

    Anim!!

    ResponderEliminar