jueves, 18 de noviembre de 2010

La contaminació acústica


Contaminació acústica

El terme contaminació acústica fa referència al soroll, provocat per les activitats humanes, que produeix efectes negatius sobre la salut auditiva, física i mental de les persones. L'orella és un transductor i no discrimina entre fonts de soroll. Aquesta separació i identificació de les fonts sonores es dóna en el cervel. Si bé el soroll no s'acumula, trasllada o manté en el temps com les altres contaminacions, també pot causar grans danys en la qualitat de vida de les persones si no es controla.

Mesura del so

LEQ és el nivell de soroll constant. Mesura en decibels el nivell de soroll un determinat lloc.

LDN mesura el nivell de soroll LEQ que es produïx en 24 hores.

SEL és el nivell LEQ d'un soroll d'un segon duració. El SEL s'utilitza per a mesurar el nombre d'ocasions en què se superen els nivells de soroll tolerat en llocs específics.

Efectes Auditius

El dèficit auditiu provocat pel soroll ambiental s'anomena socioacusia. Una persona quan s'exposa prolongadament a un nivell de soroll excessiu, nota un xiulit en l'orella, esta és un senyal d'alarma. Els danys produïts per una exposició prolongada no són permanents, sobre els 10 dies desapareixen. Tanmateix, si l'exposició a la font de soroll no cessa, les lesions seran definitives. La sordera anirà creixent fins que es perd totalment l'audició. No sols el soroll prolongat és perjudicial, un so repenti de 160dBa, com el d'una explosió o un tir, poden arribar a perforar el timpà o causar altres lesions irreversibles. Les afeccions auditives que produïx el soroll son:

Efectes psicopatològics

· Dilatació de les pupil·les i parpelleig accelerat.

· Agitació respiratòria, acceleració del pols i taquicàrdies.

· Augment de la pressió arterial i mal de cap.

· Menor irrigació sanguínia i major activitat muscular.

· Disminució de la secreció gàstrica, gastritis o colitis.

· Augment del colesterol i dels triglicèrids. En malalts amb problemes cardiovasculars, els sorolls forts i sobtats poden arribar a causar fins a un infart.

· Augmenta la glucosa en sang. En els malalts de diabetis, l'elevació del sucre pot ocasionar estats de coma i, fins i tot, la mort.

Efectes psicològics

  • Insomni i dificultat per a conciliar el son.
  • Fatiga.
  • És-tres (per l'augment de les hormones relacionades amb l'és-tres com l'adrenalina).
  • Depressió i ansietat.
  • Irritabilitat i agressivitat.
  • Histèria i neurosi.
  • Aïllament social.
  • Falta de desig sexual o inhibició sexual.

El soroll i la son: el soroll produïx dificultats per a conciliar el somni

El soroll i la conducta: el soroll produïx alteracions en la conducta, normalment, agressivitat o mostrar un individu amb un major grau de desinterès o irritabilitat.

El soroll i l'embaràs: s'ha observat que les mares embarassades que han estat des de començaments del seu embaràs en zones molt sorolloses, els xiquets no suporten el soroll.

El soroll i els xiquets: el soroll repercutix negativament sobre l'aprenentatge i la salut dels xiquets.

Maneres de prevenir la contaminació acústica.

· Protecció auditiva personalitzada

· Materials absorbents

· Barreres acústiques

· Aïllaments

· Casetes sonoamortiguades

La meua opinió

La contaminació acústica altera les concdicions del so normals del media ambient. Aquest problema, pot arribar a causar infarts a persones que tingen problemes cardiovasculars. En les persones que estan malates de diabetes augmenta la glucosa en la sanc, aleshores quan augmenta el sucre, pot provocar-los fina la mort. La contaminació acustica, també produeix mal de cap. Una de les coses que provoca sempre es la sordera, quan estas en un lloc a on hi ha molt de soroll, algunes persones poden acabant tenin algun problema als oïts i fins i tot a quedarse sords.




1 comentario: