Continua el moviment dels continents.
Àfrica està sent dividida. I mentre el Rift Valley creix poc a poc a Etiòpia, un equip internacional de científics aprofita aquesta oportunitat única de mapejar sobre la marxa el progrés dels continents.
A mesura que els costats de la fissura a Etiòpia s’allunyen un de l’altre, l’espai entre aquests és emplenat per roca fosa, que en refredar forma terreny nou, i dins d’un milió d’anys aproximadament, el Mar Roig podria inundar aquesta regió que s’enfonsa, canviant permanentment la forma d’Àfrica.
El científic que encapçala aquesta investigació es Tim Wright, geofísic de la Universitat de Leeds. L’objectiu principal és estudiar els esdeveniments sísmics que succeeixen en el remot desert d’Afar, al nord d’Etiòpia.
La major part del temps, això passa gairebé a la mateixa velocitat que el creixement de les ungles, uns 16mm a l’any.
L’esdeveniment més dramàtic ve succeir el setembre, quan centenars d’esquerdes van aparèixer en unes setmanes, i parts del terreny es va moure fins a 8 metres en molt poc temps. Mes de dos mil milions de metres cúbics de magma es van introduir en una fissura entre les plaques tectòniques africana i aràbica, separant-les més.
L’equip de wright, que inclou experts de les universitats d’Oxford, Cambridge, Bristol i Edimburg, així com investigadors d’estats units, nova Zelanda, França i Etiòpia, farà servir GPS; sismògrafs i altres tècniques geofísiques i geoquímiques per determinar les propietats de la roca i el magma sota la superfície.
Molt bé Irene, notícia molt relacionada amb els continguts que estem veient ara mateix a classe. Falta posar l'enllaç i fer un xicotet comentari sobre la notícia.
ResponderEliminarPer a posar el vídeo directament llig un comentari de Penelope que ha escrit més avall.