martes, 12 de abril de 2011

Els terratrèmols

Tema 8
Els terratrèmols



Un terratrèmol de magnitud 8,8 arrasa Japó i deixa milers de morts.


Un terratrèmol destructiu de magnitud 8,8 ha sacsejat la costa nord-est del Japó i ha provocat un tsunami amb onades de fins a deu metres que ha arribat a la ciutat de Sendai, on l'aigua ha arrasat tot al seu pas, incloent cases, cotxes, vaixells i granges i ha arribat als edificis. També al nord-est del país, les autoritats nipones han declarat l'emergència nuclear després que la central nuclear de Fukushima Daiichi es veiés malmesa pel sisme. A la sala de control del seu reactor número 1, es registrava aquesta nit un nivell de radioactivitat 1.000 vegades superior al normal.

Segons la policia local de les zones costaneres pròximes a la localitat de Sendai, s'han trobat almenys 351 cossos enterrats sota l'aigua del tsunami. Però fonts policials parlen ja de més de 1.000 víctimes entre morts i desapareguts.

I les alarmes segueixen encesos. De fet, a les 20.00 hores d'Espanya, quatre de la matinada, hora local, s'ha tornat a sentir un terratrèmol de magnitud 6,7 a la zona nord-oest del país, just a la costa oposada que va patir el primer sisme. Concretame
nt, les ciutats més afectades han estat Nagano i Niigata, encara que també s'ha sentit a Tòquio.

Com a conseqüència d'aquesta rèplica, s'ha perdut el contacte amb quatre trens al llarg de la costa. El tremolor no ve acompanyat d'una alerta de sisme submarí com sí que ha passat a la costa est.

De fet, l'Agència Meteorològica del Japó ha emès una nova alerta de tsunami per a tota la costa oriental del país. Han advertit del risc "i
mportant" de tsunami a Iwate, Miyagi i Fukushima, les províncies més afectades pel sisme.

La llengua d'aigua que ha patit a la costa nipona ha estat més alta que algunes illes de
l Pacífic. Un vaixell amb 100 persones a bord ha estat arrossegat per les ones al nord-oest del país i es desconeix la sort que han corregut els passatgers.

A més hi ha dos trens bales 'desapareguts', un a la prefectura de Iwate, al nord-oest, i l'altre viatjava entre les ciutats de Sendai i Ishinomak. En cap cas es coneix el nombre de passatgers.

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa va dir que 1.800 habitatges havien estat destruïdes a la prefectura de Fukushima, va reportar Kyodo.

El tremolor, el major al Japó en 140 anys i el cinquè més fort en el món, segons els sismòlegs, ha provocat una alerta de tsunami a totes les costes del Pacífic, incloses les d'Austràlia i Sud-amèrica.



No hay comentarios:

Publicar un comentario