miércoles, 27 de abril de 2011

Les Tablas de Daimiel perdien 10 litres per metre quadrat al dia per la sobreexplotació

El got de les Tablas de Daimiel, l'aiguamoll protegit pel parc nacional homònim que es troba situat en els termes municipals de Daimiel i Villarrubia dels Ulls (Ciudad Real), perdia 10 mil·límetres d'aigua al dia, o, la qual cosa és el mateix, 10 litres per metre quadrat de superfície, encara que esta tendència s'ha vist reduïda per les últimes inundacions provocades en el sistema. Així ho arreplega una investigació de Silvino Castaño, del Departament de Recursos Biològics de l'IGME (Institut Geològic i Miner d'Espanya), que ha presentat els resultats a Burgos.
En l'actualitat, segons explica l'expert de l'IGME, els nivells de les Tablas de Daimiel estan en punts més alts a causa de les inundacions provocades en els hiverns del 2009 i 2010, però es desconeix si el procés d'assecat "s'ha minimitzat". En tot cas, Castaño considera que la recuperació de l'humitat i el seu ecosistema és una labor de "gestió hídrica de 5.000 quilòmetres quadrats que implica diferents actors, des dels interessos ambientals, als municipals i els dels agricultors, per la qual cosa és una situació complexa". Castaño explica que hi ha diferents models matemàtics per a conéixer com es comportaria l'aqüífer en diferents escenaris, des del ritme actual de dessecació, fins passant per les consideracions del Pla Alt Guadiana o en un suposat cas en què se suprimiren els bombaments d'aigua.
Silvino Castaño col·labora amb el professor de la Universitat de Burgos Luis Marcos en l'estudi de les aigües subterrànies de la ciutat de Burgos. Segons explica, la ciutat es troba assentada sobre un terreny en el subsòl del qual es troba un aqüífer vinculat al riu Arlanzón. L'estudi científic tracta de conéixer l'afecció de la dinàmica humana de la ciutat en les aigües subterrànies. Durant tres campanyes, del 2006 al 2009, els científics han realitzat una presa de dades en diferents punts del subsòl i han pres mostres del riu i el seu al·luvial per a conéixer estes dinàmiques. Este procés de monitorització del riu i el seu entorn està ara en la fase d'interpretació de les dades obtingudes.
Burgos es troba, "en una zona complexa" a nivell geològic, ja que en profunditat hi ha altres aqüífers, la qual cosa dificulta l'estudi. La monitorització del riu Arlanzón i el seu aqüífer adjacent ha demostrat que la relació és "prou gran, per la qual cosa qualsevol efecte de la ciutat, com per exemple, la ruptura d'una canonada de la xarxa de sanejament, té repercussió sobre el riu". Encara que l'eqipo investigador encara no han publicat articles científics sobre este assumpte, l'investigador inferix que existix "una relació molt alta entre l'activitat humana, l'aqüífer i el riu".

No hay comentarios:

Publicar un comentario