lunes, 24 de enero de 2011

Fenòmens climàtics importants a escala regional el 2010

Anem a fer un repàs dels principals fenòmens climàtics que han tingut lloc l'any 2010, aportant dades procedents de xarxes d'estacions meteorològiques i climàtiques de superfície, vaixells i boies, així com de satèl.lits. Els serveis meteorològics i hidrològics Nacionals (SMHN) dels 189 països membres de l'OMM recullen i distribueixen permanentment aquestes dades, per al que compten amb el suport de diverses institucions de recerca. Aquestes dades s'incorporen contínuament a tres centres mundials principals de dades climàtiques i anàlisi del clima que creen i mantenen conjunts de dades climàtiques mundials homogenis basats en mètodes verificats per homòlegs.

Sequera a l'Amazones i en altres parts

Algunes zones de la conca de l'Amazones es van veure greument afectades per la sequera durant l'última part de 2010. Els mesos de juliol a setembre van ser tan inusualment secs al nord-oest del Brasil que van provocar que en moltes parts de la conca hidrològica de l'Amazones el cabal es reduís enormement i que el Riu Negre, el major afluent de l'Amazones, descendís a un nivell mai registrat . En els mesos anteriors, Guyana i les illes orientals del Carib es van veure greument afectades per la sequera amb un nivell de precipitació durant el període d'octubre de 2009 a març de 2010 que el situen entre el 10 per cent dels més secs registrats.

A Àsia, certes zones del sud-oest de la Xina van patir una greu sequera a finals de 2009 i principis de 2010. A les províncies de Yunnan i Guizhou es van registrar els nivells més baixos de precipitació durant el període de setembre de 2009 a mitjans de març de 2010 amb uns totals per a la major part de l'àrea molt per sota del 30 al 80 per cent per sota del que normal.Aquesta sequera també va portar amb si temperatures per sobre del normal i va provocar nombrosos incendis forestals. Gràcies a les pluges caigudes durant l'estiu les condicions millorar.Pakistan també va patir condicions de sequera a principis de 2010 abans que comencés l'estació dels monsons. Les pluges de l'estiu també van evitar la sequera que començava a sentir-se en certes parts d'Europa occidental, com el Regne Unit que entre gener i juny registrar el seu període més sec des de 1929.

Altres regions del sud d'Àsia, com el nord-est de l'Índia, Bangla Desh i parts de Tailàndia i
Vietnam experimentar condicions relativament seques durant la principal estació monsònica, tot i que l'octubre Tailàndia i Vietnam van patir diverses crescudes. Encara que es van registrar pluges per sobre del normal en moltes parts d'Austràlia, el que va suavitzar la sequera que venia patint el país des de feia temps, el sud-oest va ser una clara excepció, ja que entre gener i octubre del 2010 va patir el període més sec mai registrat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario