viernes, 18 de marzo de 2011

Els neandertales controlaven ja el foc fa 400.000 anys

L'equip d'investigació s'ha centrat en desenes d'antics jaciments arqueològics europeus per a aportar proves “convincents” que els neandertales controlaven el foc.
“Fins ara, molts científics pensaven que els neandertales havien aconseguit alguns focs, però que no tenien el seu ús continuat. No esperàvem trobar un registre de tants jaciments de neandertales que procuraren proves tan bones de l'ús continuat del foc al llarg del temps”, assenyala Paola Vila, coautora de l'estudi i conservadora del Museu d'Història Natural de la Universitat de Colorado (EUA).
Segons l'estudi, que es publica en Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), els neandertales van evolucionar a Europa fa entre 400.000 i 500.000 anys i que es van extingir fa uns 30.000. Eren més robustos que l'humà modern, van comprendre gran part d'Europa, i es van estendre a Àsia central.
Els arqueòlegs consideren que l'aparició de la fabricació de ferramentes de pedra i el maneig del foc són els dos esdeveniments de major rellevància en l'evolució tecnològica dels primers sers humans. Si bé els experts coincidixen que l'origen de les ferramentes de pedra data de fa almenys 2,5 milions d'anys a Àfrica, el tema de l'origen del maneig del foc ha sigut controvertit.
Els investigadors van crear una base de dades amb 141 potencials jaciments amb restes de foc a Europa, que daten de fa entre 1,2 milions d'anys i 35.000 anys, i que incloïen la presència de carbó, artefactes de pedra calfada, ossos cremats, sediments calfats, llars i les dates aproximades que s'han obtingut dels artefactes de pedra calfada.

2 comentarios: